
Älypelien pelaaminen on loistava tapa jumpata aivoja, pitää mieli virkeänä ja ylläpitää muistia. Niiden pelaamiseen on myös aiempaa paremmat mahdollisuudet, koska lähes kaikkia pääsee pelaamaan netissä.
Aivojumppaa tarjoavia pelejä voi pelata selaimen välityksellä netissä tai ne voi ladata sovelluksena omaan älypuhelimeen. Tällöin peli kulkee mukana missä vain, ja sen pariin voi palata helposti myös lyhyinä hetkinä - esimerkiksi bussia odotellessa tai kesken työpäivän kahvitauolla.
Tutustu alla tarkemmin älypeleihin, jotka viihdyttävät ja haastavat.
Älypelit viihdyttävät, mutta myös kehittävät
Älypeleillä tarkoitetaan pelejä, jotka vaativat ongelmanratkaisukykyä ja pohdintaa. Ne eivät ole silti tylsiä, vaan tuovat samalla viihdettä arkeen.
Pelaaminen ei ole uusi viihdemuoto, vaan erilaisia pelejä on pelattu jo vuosituhansia. Esimerkiksi shakin, muistipelien ja korttipelien historia on pitkä, ja ne ovat toimineet vapaa-ajan viihdemuotona jo kauan ennen tietokoneita tai älypuhelimia.
Nykyään pelit kulkevat kuitenkin helposti mukana omassa kännykässä, joten niiden pariin voi suunnata juuri itselleen sopivana hetkenä. Näin pitää mielen virkeänä pitkin päivää, ja tylsät hetket muuttuvat aivojumpaksi.
Myös rahapelien joukossa on pelejä, joissa pärjääminen vaatii tuurin lisäksi taitoa. Suurin osa netin casino games online on kolikkopelejä, mutta vaihtoehtona ovat erilaiset korttipelien klassikot. Näistä erityisesti pokeri ja blackjack tunnetaan haastavina peleinä, joiden pelaaminen edellyttää opettelua.
Kolikkopelien kierrosten lopputulokset riippuvat puolestaan täysin tuurista, ja jokainen peli on täysin satunnainen. Ne tarjoavatkin aivojumpan sijaan kevyempää viihdettä vapaa-aikaan.
Aivojumppa on hyvinvoinnin kannalta yhtä tärkeää kuin lihasten jumppaaminen. Se ylläpitää aivojen terveyttä, parantaa ongelmanratkaisukykyä ja luo uusi hermostollisia yhteyksiä läpi koko elämän. Ajattelua vaativien pelien parissa pääsee myös haastamaan itsensä yhä uudelleen.
Tetris on älypelien klassikko
Tetris on älypelien klassikkoTetris on yksinkertainen, mutta yllättävän haastava peli. Se oli aiemmin osa jokaisen tietokoneen pelikokoelmaa, ja Tetriksen parissa vietettiin kahvitaukoja työpaikalla ja vapaa-aikaa kotona.
Pelin kehittäjä on Aleksei Pažitnov, joka loi ensimmäisen version Tetriksestä vuonna 1984. Pian ilmestymisen jälkeen peli keräsi ylistäviä arvosanoja, ja vuosien aikana siitä on tehty useita eri versioita eri laitteille.
Tetriksen idea on hyvin yksinkertainen - pelialueen yläreunasta putoilee eri muotoisia palikoita, joita pelaaja voi kääntää ja liikuttaa. Jokainen täysi rivi häviää, mutta palikoiden väliin ei saa jäädä yhtään tyhjää ruutua. Mikäli näin käy, rivi ei häviä.
Jos palikat eivät sovi yhteen, rivejä alkaa hiljalleen kertymään ja palikat täyttävät pelialuetta. Samalla peli nopeutuu koko ajan, mikä lisää vaikeusastetta. Peli päätyy silloin, kun ruudulla on palikoita sen yläreunaan saakka.Tetris kehittää geometristä ajattelukykyä ja kykyä tehdä päätöksiä nopeasti. Aluksi peli voi tuntua helpolta, mutta vauhdin lisääntyessä myös vaikeustaso kasvaa nopeasti.
Ehkä hieman yllättäen Tetris on toiminut ensimmäisinä kilpapelaamisen lajeina. Sen pelaamisessa on järjestetty jopa useat maailmanmestaruuskisat, joissa ykköseksi nousi vuosia peräkkäin sama mies.
Ristikko tarjoaa pelattavaa jokaisella vaikeustasolle
Tutkijoiden ja asiantuntijoiden antamat parhaat vinkit aivoterveyteen tulevat hyvin käyttöön, kun suunnataan ristikoiden pariin. Ne aktivoivat aivoja ja haastavat keskittymään yhteen asiaan, mitkä molemmat edistävät aivojen terveyttä.
Ensimmäinen ristikko ilmestyi Yhdysvalloissa 1900-luvun alkupuolella, ja Suomeen ne saapuivat muutamaa vuotta myöhemmin. Pian ristikoista tuli tärkeä osa lehtien takasivuja, ja esimerkiksi Suomen Kuvalehdessä on ilmestynyt ristikko jo vuodesta 1925 lähtien.
Nykyään ei tarvitse kuitenkaan enää ostaa ristikkolehtiä, vaan ne löytyvät helposti netistä ja sovelluksena kännykästä. Erilaisia ristikkotyyppejä on useita, mutta suosituin on kuvaristikko. Haastavampaa pelaamista tarjoavat kryptoristikko, tavuristikko ja avoristikko.
Ristikoissa käytetään usein tiettyjä sanoja, joiden opettelu kehittää pelaamista. Ratkominen kannattaa aloittaa vaikeustasoltaan helpommista kuvaristikoista, ja edetä sitten haastavampiin vaihtoehtoihin taitojen karttuessa.
Pelattavaa riittää lähes loputtomasti, eikä koko ristikkoa tarvitse ratkoa kerralla. Sen sijaan voi palata pelin äärelle aina sopivana hetkenä, ja erityisesti laajan ristikon ratkaiseminen tuo todellisen onnistumisen kokemuksen.
Muistipeli jumppaa aivoja
Muistipelien tavoitteena on löytää korttien parit kääntämällä niitä näkyviin aina pareittain. Pelin edetessä yhä suurempi osa korteista on käännetty näkyviin, mutta parien löytäminen ei silti ole välttämättä helppoa.
Vaikeustaso on sitä suurempi, mitä enemmän kortteja pelissä on mukana. Tällöin peli myös kestää pidempään, koska aluksi parien löytäminen on todella haastavaa. Pelin edetessä kilpailu kasvaa, kun kaikki pelaajat yrittävät löytää pareja korttien määrän vähentyessä.
Muistipelit ovat yksinkertaisia, mutta silti haastavaa aivojumppaa. Ne vaativat pelaajalta tarkkaavaisuutta ja harjoittavat erityisen hyvin lähimuistia. Lisäksi pelaaminen on hauskaa yhdessäoloa. Ei siis mikään ihme, että ne kuuluvat monien suosikkipelien joukkoon, joiden pariin palataan yhä uudelleen.
Vaikka muistipeli on hauskinta kaverin kanssa, voi sitä pelata myös yksin. Nykyään pelaaminen onnistuu myös netissä, jolloin vastassa voi olla tietokone tai toinen nettipelaaja.
Shakki vie mukanaan tunneiksi
Shakki on tuhansia vuosia vanha lautapeli, jonka synty on hävinnyt historian hämärään. Se on todellinen taitopeli, joka tarjoaa viihdettä jopa viikoiksi kerralla.
Ennen shakkia pelattiin ainoastaan fyysisellä pelilaudalla, mutta nykyään myös se löytyy netistä. Pelin idea on kuitenkin säilynyt samana, ja tavoitteena on voittaa vastustajan armeija omilla nappuloilla. Tässä onnistutaan silloin, kun kuningas on ajettu nurkkaan, eikä sitä voi enää pelastaa.
Taitonsa korkealle tasolle hionut voi voittaa aloittelevan pelaajan minuuteissa, mutta kahden kokeneen pelaajan välillä käytävä ottelu voi viedä pitkään. Erityisen arvostettu arvonimi on shakin suurmestari, joka on Maailman shakkiliiton myöntämä arvonimi.
Uusia hermoyhteyksiä voi luoda läpi koko elämän, mikä on yksi hyvän aivoterveyden peruspilareita. Shakki tarjoaa siihen oivan välineen, koska tunnetusti haastavan pelin opettelu on vuosien urakka. Samalla aivot saavat jumppaa, joka pitää ne virkeinä.
Vastustajaa ei välttämättä enää tarvita, koska myös shakkia voi pelata tietokonetta vastaan. Tietokone on kuitenkin tiukka vastustaja, joka on voittanut jopa shakin suurmestareita. Sitä vastaan pelatessa vaikeustaso on korkea, ja omia siirtoja joutuu miettimään todella tarkkaan.